7 tips voor de perfecte basis garderobe

De salesperiodes komen er weer aan. Niets verleidelijker dan shoppen tijdens de salesperiodes. Om de haverklap ben je verliefd op een item uit de sales en tsja, die prijs is verleidelijk. Toch, denk goed na of je het item echt nodig hebt en of het een basis item is. In de opruiming zie je vaak kleding die seizoensgebonden is, dit maakt de kleding minder (lang) draagbaar. Ga op zoek naar basic items in de opruiming. Basic items zijn langer draagbaar en makkelijk te combineren met de kledingstukken die je al hebt. Vul je kledingkast tijdens de uitverkoop aan met basic items. Op die manier creëer je goedkoop een perfecte basis garderobe en doe je geen miskopen in de opruiming. Hieronder een aantal tips voor het creëren van een perfecte basis garderobe.

1: Ordenen van huidige garderobe

Als je ‘s morgens niet weet wat je aan moet trekken, heb je waarschijnlijk toch genoeg kleding in je kast. Haal kledingstukken die je al langer dan een jaar niet aangetrokken hebt uit je kast. Hetzelfde doe je met kledingstukken die te klein zijn, kapot zijn of waarin vlekken zitten die er niet meer uitgaan. Hoe jammer ook “Weg Ermee”! Kledingstukken die nog kunnen, verkoop je online, ruil je met iemand of breng je naar een kringloopwinkel. Je kleding krijgt een 2e leven en jij maakt er iemand blij mee.

 2: Welke stijl?

Wat is je stijl? Wat wil je uitstralen en waar voel jij je goed bij? Zorg dat wanneer je gaat winkelen een duidelijk stijl voor ogen hebt. Weet jij je stijl niet direct te omschrijven? Doe dan op het internet inspiratie op. Je vindt genoeg outfits waarbij je kunt zien wat je wel en niet mooi vindt. Na verloop van tijd krijg jij een duidelijker beeld bij de stijl of stijlen die het best bij jou passen. Als je een nieuw kledingstuk gaat kopen, bedenk dan of het bij jou en jouw stijl past. Geeft het je een goed gevoel en kun je het goed combineren? Dan is het item wellicht iets. Twijfel je? Doe het dan gewoon niet!

3: Wat mis je?

Een perfecte gaderobe kost geld, tijd en moeite. Stel een wensenlijstje op met de items die je nog mist in je huidige gaderobe en houdt het lijstje actueel. Als je gaat winkelen, heb het wensenlijstje dan in gedachten. Heb je een item van het lijstje gekocht, streep het dan weg. Het voorkomt miskopen en het dwingt je op zoek te gaan naar items die op je wensenlijstje staan.

4: Welke kleuren?

Houd bij het maken van een wensenlijstje rekening met kleuren die je goed staan. Ooit gehoord van seizoenstypen? Afhankelijk van het seizoenstype (winter, lente, zomer, herfst) dat je bent, passen kleuren en tinten van kleuren wel of niet bij je. Bij deze methode wordt gekeken naar je huid, haar en oogkleur. Heb je geen idee welk seizoenstype jij bent? Op internet is hierover veel informatie te vinden. Kom je er niet uit dan is het altijd mogelijk om voor professioneel advies te gaan. Je kunt dan een afspraak maken bij een kleurenconsulent. Die geeft je informatie over kleuren, kleurgebruik en bespreekt met jou wat voor seizoenstype jij bent. Verdiep je hierin voordat je gaat winkelen, het helpt miskopen te voorkomen.

5: Welk figuurtype ben je?

Niet alleen passende kleuren zijn belangrijk bij het creëren van een basis gaderobe. Je moet ook rekening houden met het type figuur dat je hebt. Er zijn verschillende types en niet alles staat even mooi bij elk figuur. Als je meer wilt weten over figuurtypes, lees dan mijn vorige blog. Hierin werden verschillende figuurtypes toegelicht.

6: Kwaliteit of kwantiteit?

De koopjes in de sale zijn erg verleidelijk, maar bekijk het kledingstuk kritisch voordat je het koopt. Van welke materialen is het artikel gemaakt en zal het kledingstuk lang meegaan? Fast fashion is de term die tegenwoordig gebruikt wordt voor kleding die gemaakt is voor een korte levensduur. De kwaliteit is niet goed of het kledingstuk is trendgevoelig waardoor de levensduur kort zal zijn. Fast fashion is erg belastend voor het milieu en hieraan wil je niet bijdragen. Geef liever iets meer geld uit aan items van een goede kwaliteit dan aan items die na een aantal keer wassen gekropen zijn of waarvan de kleur is teruggelopen. Hecht meer waarde aan je gaderobe en voorkom dat je kast volhangt met kleding die je nooit aan doet.

7: Basics of trendgevoelige kleding?

Begin met de basis items in je gaderobe. Dit betekent simpele items, geen gekke kleuren, frutsel of tierelantijntjes.  Een goede basis garderobe bevat T-shirts, blouses, vesten, truien & colberts in de basiskleuren (zwart, donkerblauw, grijs, beige) die jou het best staan. Zodra je de basis van je gaderobe gecreëerd hebt, kun je verder kijken naar trendgevoelige items voor in je gaderobe. Voeg kleuren toe die je goed staan of printjes die je leuk vindt. Stel jezelf de volgende vragen bij het kopen van basic items:

Is het item makkelijk te combineren met kledingstukken die je al in je kast hebt hangen?

Heb je het echt nodig?

Is het item van een goede kwaliteit zodat je het item jaren kunt dragen?

 

Heel veel succes met het samenstellen van je perfecte basis gaderobe.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × 4 =