Duurzaam inpakken tijdens de feestdagen!

Giftbags

In Nederland zien we het inpakken in luxe geschenktasjes en (zijde)vloeipapier niet vaak. In Amerika is dit echter een veelgebruikte manier van inpakken van cadeaus. Het Amerikaanse bedrijf Victoria’s Secret staat bekend om het meegeven van de aankopen aan de consument in een luxe geschenktas met veel roze vloeipapier waartussen de aankoop verstopt zit. Iedereen die bekend is met Victoria’s Secret herkent de tasjes op straat. In Amerika hebben winkeliers veel keus in luxe geschenktasjes en vloeipapier, in alle kleuren van de regenboog. Op die manier is het in- en uit pakken van cadeaus een feest.

In Nederland is minder keus in luxe geschenktasjes. Winkels als Hema, Xenos & Action hebben wel geschenktasjes in het assortiment. Vloeipapier kan je meestal vinden bij winkels die kantoorartikelen en inpakspullen verkopen. Denk hierbij aan winkels als Bruna en Bekker.

Kies voor een stevige geschenktas om cadeaus in weg te geven. Degene die het cadeau ontvangt kan de tas dan nogmaals gebruiken om cadeaus in te pakken. Het gekleurde vloeipapier dat in de tas zit, kan indien het niet te gekreukt is, gebruikt worden om cadeaus op de ouderwetse manier mee in te pakken. Dit maakt deze manier van inpakken milieuvriendelijk en duurzaam. Daarbij komt dat deze manier erg makkelijk is, er komt geen schaar of plakband aan te pas.

Magazine

Een oud tijdschrift kan zomaar van pas komen tijdens de feestdagen om een cadeau op een gerecyclede manier in te pakken. Haal een aantal bladzijdes uit het tijdschrift (afhankelijk van de grootte van het cadeau) en plak deze aan elkaar. Pak het cadeau in zoals gebruikelijk maar zorg ervoor dat een leuke quote of foto aan de voorkant van het cadeau zichtbaar is.  Op deze manier kan je het cadeau persoonlijker maken of kan je creatief zijn met cadeaulinten. Geef bijvoorbeeld een vrouwelijk model een haar-accessoire door op de juiste plek een toef of strik te maken.

Scarfs

Gebruik oude sjaals of stoffen voor het inpakken van een cadeau. Deze manier van inpakken heet Furoshiki, het is een eeuwen oude Japanse manier van inpakken. Het is een snelle, duurzame en milieuvriendelijke manier van inpakken omdat je het cadeau inpakt met een stuk stof dat je recyclet. De ontvanger van het cadeau kan het nogmaals recyclen.

Het enige wat lastig kan zijn, is het vinden van een passend stuk stof. De stof mag niet te groot en niet te klein zijn, de stof moet dik genoeg zodat het niet doorschijnend is, terwijl te dik het knopen bemoeilijkt. Gooi oude sjaals of stoffen niet zomaar weg. Houdt stoffen achter de hand zodat je altijd op een duurzame manier cadeaus in kunt pakken.

Dubbel inpakpapier

De klassieke manier van inpakken maar dan toch net iets anders. Gebruik (zijde)vloeipapier (het liefst vloeipapier wat al een keer gebruikt is) en pak het cadeau hiermee in. Hierna komt er folie om het cadeautje heen en tussen deze twee lagen voeg je bijvoorbeeld confetti, kerstsneeuw of kerststerren toe.

Details

Bestempelen van Cadeau

Om een cadeau helemaal af te maken is het leuk om je cadeau te bestempelen. Bestempel alleen als je effen cadeaupapier hebt gebuikt dat je wilt opfleuren. Bij bedrukt inpakpapier kan het bestempelen te druk worden. Tegenwoordig zijn enorm veel stempels te koop, voor iedere gelegenheid is er wel een passende stempel te vinden. Stempels kun je kopen bij de Hema, Xenos & Action.

Naamlabels

Gebruik naamlabels in plaats van een dikke stift of pen om de namen op cadeautjes te schrijven. Naamlabels zijn makkelijk zelf te maken of te downloaden vanaf het internet. Naamlabels op het internet zijn veelal gratis. Verder heb je een zwart-wit printer nodig en wat dikker papier om uit te printen. Je knipt de naamlabels uit en hangt de labels aan het lint van een cadeau. Hierna is het cadeau klaar om gegeven te worden.

Wat is jouw favoriete inpakmethode? Al druk bezig met het inkopen en inpakken van cadeaus voor sinterklaas of kerst? Hoe zien jouw inpakcreaties eruit of heb je nog meer ideeën? Wij horen en zien het graag. Onder het bericht kunt u een reactie geven of een foto toevoegen.

Succes met inpakken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 + zeven =